Komkommertijd in Gent smaakt naar meer
Wij Nederlanders houden niet van kwakkelweer. Het is pas echt zomer als de mussen dood van het dak vallen. Als de zomerkoninkjes met smaak, kleur en geur reageren. En als de voorpagina’s van kranten en internetsites berichten over gebeurtenissen die normaal gesproken geen enkele redactievergadering overleven. Hondeneigenaren schijnen massaal te besparen op hun huisdier. De bouwsector heeft een schreeuwend tekort aan heipalen. Een beroemde Amerikaanse golfer dumpt na 25 jaar zijn caddie. En de lelijkste medewerkers van Silicon Valley werken bij Apple.
Herkomst en betekenis
Komkommertijd. Wat een prachtige aanduiding voor de rustige zomerperiode waarin weinig nieuws is. Over de herkomst van het woord zijn de heren etymologen het niet helemaal met elkaar eens. De mooiste verklaring is afkomstig uit het Engels. Vroeger zocht de Britse adel massaal de buitenverblijven op het platteland op. In deze periode dat de komkommers werden geoogst (cucumber-time), zaten de kleermakers zonder werk en geld. Ook andere talen hebben een woord voor deze karige zomertijd: la morte-saison (Frans), the dull season (Engels) of Sommerloch (Duits).
Bezoek aan Gent
Enkele jaren geleden was ik samen met een studievriend in Gent, de Belgische stad die dankzij de serie Flikken op de Nederlandse landkaart is gezet. Zelf kende ik deze Vlaamse stad al uit de romans van Herman Brusselmans. Voor deze Belgische auteur is het nooit komkommertijd. Met gemiddeld twee romans per jaar en talloze columns beschrijft hij als een ander de triviale zaken die ons leven beheersen. In de hoop deze Belgische auteur tegen het lijf te lopen, stonden we plotseling oog in oog met Komkommertijd, een vegetarisch restaurant in het centrum van de stad. Gerund door een Finse kok.
Ongekroonde koning Vlaamse letterkunde
We besloten voor 15 euro het ‘All-you-can-eat’ buffet te nemen. Na de stadswandeling van enkele uren was het prettig om zoveel op te scheppen als we konden. De soep, de salades, de lasagne, de rijstballetjes en het toetje smaakten voortreffelijk. Tussen de gerechten door spraken we over het weer, de studententijd in Tilburg, de survivalweekenden in de Ardennen, koetjes en kalfjes, de verloren strafschoppenserie tegen Argentinië en onze voorkeur voor Vlaamse schrijvers. Natuurlijk kwamen ook de boeken en televisieoptredens van de ongekroonde koning van de Vlaamse letterkunde ter sprake. Als je als tekstschrijver en literatuurliefhebber in Gent bent, komt het gesprek automatisch op Herman Brusselmans.
Tweegesprek
Nieuwsgierig kwam de kok informeren waar we vandaan kwamen en wat we voor de kost deden.
‘Ik ben tekstschrijver’, vertelde ik haar.
‘Waarover schrijf je dan?’, vroeg ze.
“Ik schrijf teksten voor websites, blogs, digitale nieuwsbrieven en social media updates’, antwoordde ik.
‘Schrijf je ook recensies?’, vroeg ze nieuwsgierig. Ze gaf me niet eens de gelegenheid om te antwoorden. ‘Kun je niet een stukje schrijven over Komkommertijd. Dat is leuk voor onze Nederlandse gasten.’
‘Als ik het niet te druk heb, wil ik dat best doen’, zei ik lachend.
Heerlijk recept
Vind je dat deze periode wel wat meer pit kan gebruiken? Probeer dan eens de volgende pittige, Thaise komkommersalade op een zwoele zomeravond.
Als tekstschrijver, copywriter, contentcreator, storyteller, blogger, presentatiecoach en SEO tekstschrijver helpt André Driessen ondernemers in de regio Eindhoven – Tilburg – Helmond – Den Bosch om hun ideeën te verwoorden. Op papier, op het beeldscherm of bij presentaties, zoals de Elevator Pitch of een Pecha Kucha.
Speciaal voor ondernemers heeft hij enkele beproefde workshops ontwikkeld: Bloggen, Storytelling, Webschrijven, Verkoopbrieven schrijven en Elevator Pitch. Ook geeft hij graag gastpresentaties over de disciplines die hij beoefent.
Samen met de experts van Kwaaijongens laat André ondernemers scoren met WordPress-websites.