Voorkom met deze 5 tips dat je struikelt over wollige teksten

Wollige teksten schrikken de lezer af en ze vertroebelen de kern van je boodschap. Wollige teksten bevatten veel lange, samengestelde zinnen. Een brij aan woorden staart je vanaf papier of het beeldscherm schaapachtig aan. Je begint te lezen, maar je komt nauwelijks verder. Je struikelt over de woorden of regelmatig begin je de zin opnieuw te lezen. De hoogste tijd om af te rekenen met deze warboel aan woorden. Complexe zinsconstructies horen niet thuis in een tekst voor de gemiddelde lezer. Twijfel je of je wollig schrijft? Lees de teksten die je schrijft hardop voor. Struikel je over je eigen woorden? Dan is de kans groot dat je lezer een vergelijkbare struikelpartij ervaart. In dit artikel krijg je 5 tips om te voorkomen dat je struikelt over wollige teksten. Elke tip bevat een praktisch voorbeeld ter illustratie.

Tip 1 – Schrijf korte zinnen

Schrijf korte zinnen. Dat is een van de meest doeltreffende manieren om wolligheid te vermijden.  Lange zinnen zijn vaak ingewikkeld en zorgen voor verwarring. Vooral als ze veel bijzinnen én ingewikkelde grammaticale constructies bevatten. Denk bijvoorbeeld aan een naamwoordstijl of een tangconstructie.

Wollige zin:

Het is belangrijk dat we, wanneer we nadenken over de implementatie van een strategie, alle relevante factoren in overweging nemen, zodat we zeker weten dat we geen cruciale elementen over het hoofd zien, wat later zou kunnen leiden tot problemen die we van tevoren hadden kunnen voorkomen.

Verbeterde zin:

We moeten alle belangrijke factoren in overweging nemen. Zo voorkomen we problemen in de toekomst.

Kortom, schrijf eenvoudig en to the point. Korte zinnen zijn gemakkelijker te lezen en zorgen voor meer duidelijkheid. Als lezer volg je stap voor stap de boodschap, zonder dat je last hebt van overbodige details.

Tip 2 – Gebruik actieve in plaats van passieve zinnen

Passieve zinnen bevatten vaak veel woorden en zijn onnodig ingewikkeld geformuleerd. Bij actieve zinnen komt de boodschap sneller en duidelijker over. Je weet wie (het onderwerp) de handeling (werkwoord) verricht. De tekst is niet alleen korter, maar ook levendiger en dynamischer.

Passieve zin:

De fysieke prestaties van de voetballers worden door de medische staf geanalyseerd.

Actieve zin:

De medische staf analyseert de fysieke prestaties van de voetballers.

Kortom, zet de passieve vorm om in een actieve zin. Zo maak je de zin korter én de boodschap krachtiger en directer.

Tip 3 – Schrap overbodige woorden

Veel teksten bevatten woorden die niet noodzakelijk zijn voor de betekenis van de zin. Als je deze overbodige woorden schrapt, maak je de tekst veel bondiger. Je zegt precies wat je bedoelt, zonder dat je de lezer laat verdwalen in een brij van woorden.

Overbodige woorden:

In de toekomst zal het mogelijk zijn om in staat te zijn om verschillende soorten analyses uit te voeren die van toepassing zijn op verschillende situaties.

Verbeterde versie:

In de toekomst kunnen we diverse analyses uitvoeren.

Kortom, schrap je overbodige woorden, dan wordt de zin niet alleen korter. Je verwoordt de boodschap ook duidelijker. Overbodige woorden halen de vaart uit je tekst en maken je boodschap minder scherp.

Tip 4 – Vermijd te veel bijzinnen

Te veel bijzinnen maken een tekst complex. Als lezer moet je schakelen tussen de hoofdgedachte en bijkomende details. Dat is vermoeiend. Beperk dus het aantal bijzinnen. Of splits een lange samengestelde zin op in meerdere korte zinnen.

Te veel bijzinnen:

Hoewel we ervan overtuigd zijn dat nieuwe trainingsmethodes, die in de nabije toekomst beschikbaar zullen komen, voordelen zullen opleveren voor de technische en tactische bagage van de spelers, moeten we ook rekening houden met de kosten, die mogelijk hoger uitvallen dan verwacht.

Verbeterde versie:

Spelers worden beter dankzij nieuwe trainingsmethodes. Zowel technisch als tactisch. Wel moeten we de onverwacht hogere kosten in de gaten houden.

Kortom, laat bijzinnen weg of splits een zin op in meerdere korte zinnen. Zo presenteer je de boodschap in begrijpelijke taal.

Tip 5 – Houd je lezer voor ogen

Als je een tekst schrijft is het belangrijk om je te verplaatsen in de lezer. Wat vindt hij of zij belangrijk? Lezers haken af als je te veel details opsomt.  Schrijf dus gericht en houd je doelgroep voor ogen. Wat voor jou duidelijk is, is voor de lezer misschien wel ingewikkeld.

Lezer-onvriendelijke zin:

In het kader van de herstructurering van onze bedrijfsprocessen, die een reeks aanpassingen en verbeteringen met zich meebrengt, is het van essentieel belang dat we ons focussen op het optimaliseren van onze interne communicatie, om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de veranderingen en er adequaat op kan inspelen.

Lezer-gerichte zin:

Goed intern communiceren is cruciaal als je onze processen herstructureert. Zo blijft iedereen op de hoogte van de veranderingen.

Kortom, houd je lezer in gedachten en versimpel de de boodschap. Zo voorkom je dat hij of zij verdwaalt in een woordenbrij van onnodige details en lange, samengestelde zinnen.

Conclusie

Helder schrijven is een kunst die oefening vergt. Wollige teksten vermijden, begint met bewust schrijven. Pas bovenstaande 5 tips toe als je wilt amuseren, informeren of verleiden met een tekst. Let op de lengte van een zin, schrijf actief, schrap overbodige woorden, vermijd bijzinnen en houd altijd je lezer voor ogen. Kun je hierbij hulp gebruiken? Bel (06) 50 89 72 33 of vul het contactformulier in om een afspraak te maken.  

Als tekstschrijvercopywriterstoryteller, blogger, presentatiecoach en SEO tekstschrijver helpt André Driessen ondernemers in de regio Eindhoven – Tilburg – Den Bosch – Helmond om hun ideeën te verwoorden. Op papier, op het beeldscherm of bij presentaties, zoals de Elevator Pitch of een Pecha Kucha.

Speciaal voor ondernemers heeft hij enkele beproefde workshops ontwikkeld: Bloggen, Webschrijven, Verkoopbrieven schrijven en Elevator Pitch.

Samen met de experts van Kwaaijongens laat André ondernemers scoren met WordPress-websites.