Zet eerder een punt.
Heb jij ook moeite om ergens een punt aan te breien? Bijvoorbeeld aan een zin. Oeverloos weid je uit. Woord na woord na woord. Probleemloos brei je hoofdzinnen en bijzinnen aan elkaar. Veel lezers krijgen hier een punthoofd van. Een samengestelde zin van 30 of 45 woorden leest niet prettig. Halverwege de zin ben je de draad kwijt. Of je struikelt over de woorden, die elkaar als hordes opvolgen. Mijn advies: zet eerder een punt.
Vervang een komma door een punt
Zet vaker een punt. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Waar plaats je bijvoorbeeld dit leesteken? Zet bijvoorbeeld een punt op de plek waar je nu een komma plaatst. Lezers zijn je dankbaar. Als je de tekst hardop voorleest, haal je adem op de plek waar de punt staat. Zo begin je zonder te hakkelen of te struikelen aan de volgende zin. Als je een samengestelde zin van hoofd- en bijzinnen opsplitst, begrijp je de boodschap ook beter.
Enkelvoudige of samengestelde zin?
Een punt geeft het einde van een zin aan. Als je alle punten weglaat, heb je geen idee wanneer een zin stopt en de volgende begint. Vooral ambtelijke teksten bevatten veel samengestelde zinnen, die meerdere persoonsvormen bevatten. Zinnen met een omvang van meer dan 30 of 40 woorden zijn geen uitzondering. Als lezer ben je niet blij met zo’n wollige of warrige tekst. Op de plek waar je beide zinnen combineert, kun je altijd een punt zetten. Lees onderstaande zinnen maar eens en ervaar het verschil.
Samengestelde zin (1 zin, 42 woorden)
- De talentvolle voetballer speelt de wedstrijd van zijn leven tijdens zijn debuut voor het Nederlands Elftal en scoort binnen een kwartier drie prachtige doelpunten na een mooie individuele actie, waardoor hij de eerste voetballer is die in Oranje debuteert met een hattrick.
Enkelvoudige zinnen (4 zinnen, 38 woorden)
- Tijdens zijn debuut speelt de talentvolle voetballer de wedstrijd van zijn leven. Binnen een kwartier scoort hij drie prachtige doelpunten. Alle drie na een individuele actie. Hij is de eerste voetballer die met een hattrick debuteert in Oranje.
De ideale zinslengte?
Of je nu een blog, een adviesrapport of een webtekst schrijft: je wilt dat lezers je boodschap begrijpen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de ideale zinslengte samenhangt met het taalniveau van de lezer. De gemiddelde Nederlandse lezer leest op taalniveau B1. Lezers op dit niveau zijn in staat om zinnen met een lengte van 12 tot 15 woorden goed te begrijpen. Schrijf je dan alleen zinnen met deze ideale zinslengte? Nee, breng variatie aan in de zinslengte. Wissel langere en korter zinnen af. En zet eerder een punt. Zo krijgt een tekst ritme.
Maak kringen in het water op social media
Gratis 11 beklijvende tips
Abonneer je op Plakkracht – de digitale nieuwsbrief van Andries tekst, training & advies. En ontvang het inspiratieboekje ‘Gereedschap van de tekstschrijver’ als welkomstcadeau: 10 gereedschappen met plakkracht en 1 uitsmijter.
Andries tekst, training & advies verstuurt nieuwsbrieven via MailPoet. Als je je aanmeldt, ga je ook akkoord met de privacy en algemene voorwaarden van Mailpoet.